Hannu Paronen: Aamu kävelyllä

14.00 Sis. ALV.

Aforismeja, sarjoja, kohtauksia

”Jos raivo ja toivo yhtyvät, on tuloksena raivokasta toiveikkuutta. Jos särmistä löytää kauneutta ja kauneudesta särmiä, alkaa huomata särmikästä kauneutta. Jos totisuudesta paljastuu huumoria ja huumorista totisuutta, päädytään totiseen huumoriin – usein myös totihuumoriin.”

Aforistiikkaa on ainakin kahta lajia: korulauseita ja yhteiskunnallisia kannanottoja. Viime vuosina lauseen kauneuteen keskittyvät mietelausekokoelmat ovat hallinneet kustantajien kaiken kaikkiaan harvalukuista nimikkeistöä. Hannu Parosen kokoelma edustaa vielä harvinaisempaa, yhteiskunnallista näkemystä. Hänen hengenheimolaisistaan voidaan mainita ainakin Samuli Paronen ja Erno Paasilinna.

Paroselle tuntuvat tuottavan harmia ennen muuta työelämän ja median ilmiöt, joihin perehdytään luvuissa Karjua jupista ja Toden teko. Kohtauksia-luvussa tekijä puhuu pankkiautomaatin hermoromahduksen partaalle. Ilon aiheitakin Paronen maailmasta löytää. Ennen kaikkea niitä tarjoavat hyvät kirjat ja hyvä viski. Hyvä kirja on saanut jopa oman lukunsa. Hannu Paronen tiivistää Aamu kävelyllä -teoksen lähtökohdan seuraavasti: Lause voi olla kuin koru olematta silti korulause.

”… myös epävarmuuden eturintamassa puurtavat pätkätyöläisetkin ansaitsevat oman veisaajansa runouden jalompien arkkityyppien rinnalle.” (Putte Wilhelmsson, Turun Sanomat)

”Hannu Paronen jatkaa Samuli Parosen ja Erno Paasilinnan elämäntyötä kunniakkaasti.” (Eija Komu, Karjalainen)

Hannu Parosen teoksesta valittuja aforismeja esitettiin televisiossa 6.12.2005. Kyseinen TV2:n ohjelma on nimeltään Olen. Ajattelenko?

Pehmeäkantinen. 96 sivua. Hinta 19 euroa. Nettihinta 14 euroa.

Osasto: