Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle:
Polestar
-laivan kapteeni

SISÄLTÖ:

Amerikkalaisen tarina
Villin lännen kaupungissa hääräilee öykkärimäinen revolverisankari. Mutta sitten hän erehtyy vaanimaan vihamiestään salaperäisessä laaksossa, jossa rehottaa eksoottisia kasveja…

Polestar-laivan kapteeni
Valaanpyyntialus on juuttunut ahtojäihin hyisellä Jäämerellä. Jokin riivaa kapteenin mieltä, ja kauhistunut miehistö raportoi vertahyytävistä valitushuudoista, joita kantautuu pimeältä jäälakeudelta, ja valkeista, aavemaisista hahmoista.

Hopeakirves
Vanha professori murhataan raa’asti teräaseella vain vähän sen jälkeen, kun hän on iloinnut museonsa saaman esinelahjoituksen saapumisesta. Sitten tapahtuu toinen arvoituksellinen murha ja jopa tapausta tutkiva poliisi on päästä hengestään, kunnes katseet kohdistuvat pelottavaan museoesineeseen.

Kummituksen valinta
Äkkiriastunut moukkamainen liikemies ostaa kartanon, jossa on kaikki hienoston tykötarpeet. Yhtä vain puuttuu: talossa ei ole omaa kummitusta. Sellainenhan pitää ostaa!

Aution laivan arvoitus
Marie Celeste -laiva tavataan ajelehtimasta avomereltä. Sen miehistö ja martkustajat ovat kadonneet. Vaikuttaa siltä kuin he olisivat haihtuneet ilmaan kesken askareidensa. Mysteeri saa valaistusta vasta vuosien kuluttua, kun laivalta ainoana pelastunut ilmaantuu kertomaan tarinansa.

Merkittävä koe Keinplatzissa
Professori von Baumgarten on maailman johtavia tutkijoita mesmerismin – kuten hypnoosia alkuaikoina nimitettiin – alalla. Hän on vakuuttunut siitä, että hän pystyy käsittelyllään irrrottamaan koehenkilön sielun ruumiista vaeltelemaan vapaasti avaruudesta. Todistaakseen olevansa oikeassa hän järjestää kokeen, jossa kahden transsiin vaivutetun koehenkilön on määrä tavata toisensa ruumiiden ulkopuolella. Kokeen seuraukset ovat odottamattomat.

John Barrington Cowles
Edinburghiin ilmaantuu nainen, joka osoittautuu kohtalokkaaksi kaupungissa vaikuttaville miespuolisille opiskelijoille. Naisen lumoihin joutuu myös John Barrington Cowles, jonka paras ystävä joutuu sitten vain voimattomana seuraamaan tapahtumien kulkua.