Pentti Heine

Piirros Reino Koivu: Pentti Heine 50v.

Pentti Heine: Pyörivä onni
novelleja ja tuokiokuvia

Rutiköyhä työmies saa täysosuman veikkauksessa. Tuoko rikkaus elämään autuuden vai pyörähtääkö onni johonkin muuhun suuntaan?
Kuormuri ja ruumisauto osuvat nokat vastatusten kapealla sillalla, jolla ei mahdu ohittamaan — ja sivusta katselevia pikkupoikia huvittaa. Kumpi antaa periksi, äreä kuormurikuski vai pahasuinen leski?
Entä miten ratkeaa kadonneen piian tai mystisesti häipyneen pontikan arvoitus?
Ylimääräinen latu pihan lumihangessa voi pilata matkoilta palaavan mustasukkaisen aviomiehen päivän…
Ihmisen haudan lepoon saattaminen on kallista puuhaa, ja kun sisarukset yrittävät hankkia kuolleelle
hulttioveljelle mahdollisimman halvan arkun, seurauksena on julma farssi.

Pentti Heine kuvaa novelleissaan maan vähäväkisimpien ja hieman mahtavampienkin elämää, ylivoimaisia vaikeuksia ja harvoja onnenhetkiä romantisoimatta, milloin humoristisesti, milloin ilkeän tarkkanäköisesti, jopa raadollisesti. Novellit piirtävät kuvaa Suomen kehityksestä kansalaissodan jälkeisistä ajoista aina 1970-luvulle asti. Heine puhuu henkilöidensä kautta rikkaalla, rehevällä, kaunistelemattomalla kansankielellä.

Pentti Heine (1929-2004) syntyi Vesilahdella. Hänen isänsä työskenteli kalakauppiaana Tampereen toreilla. Äiti kuoli nuorena sodan aikaan, ja Pentti ja hänen sisarensa asuivat lapsena pitkiä aikoja kasvattivanhempien luona. Pentti tutustui työelämään jo pikkupoikana kulkiessaan isän mukana kalakaupoilla. Myöhemmin hän hankki elantoa renkinä, metsä- ja uittotöissä, rakentamassa muun muassa Olympiastadionia ja Tampereen keskussairaalaa, tietöissä, rautatienrakentajana, valimossa, meijeriauton repsikkana ja viimein eri kauppaketjujen tavarankuljetuksissa.

Pentti Heine oli karun ulkokuoren alla toisaalta herkkä, toisaalta tulinen taiteilijasielu. Hän oli musikaalinen ja myös intohimoinen lukija. 1960-luvulla sisäinen pakko ajoi Heinen kirjoittajaksi, tinkimättömäksi arkirealismin kuvaajaksi, kuten hän itse totesi. Hän osallistui kirjoittajapiirien toimintaan, ja hänen kertomuksiaan ilmestyi piirien julkaisuissa ja paikallislehdissä. Pyörivä onni -kokoelma sisältää vain osan Heinen jälkeenjääneestä tuotannosta. Pentti Heine menehtyi yllättäen lyhyen, vaikean sairauden murtamana kesällä 2004.